Thursday, 19 May 2016

ADA APA PADA NAMA?


Semakin masa berlalu semakin kita hanyut pada mengagungkan nama dan gelaran untuk menilai kebenaran dan kedudukan kehormat dalam agama.

Jika diamati dengan baik, tidak sedikit di dalam al-Quran disebutkan watak-watak yang sangat penting dan begitu hebat sehingga kata-kata mereka dipilih Allah untuk dirakamkan di dalam kitab-Nya, untuk kita baca, dan setiap mereka diceritakan tanpa nama. 

Di dalam surah Yaseen, ketika disebutkan tentang 3 utusan yang dihantar memberikan peringatan, [36:14], tiada sebarang nama disebutkan, sedangkan mereka adalah utusan Allah.

Kemudian, pada beberapa ayat seterusnya, disebutkan terdapat seorang lelaki yang berlari untuk mengingatkan kaumnya supaya mengikuti dakwah para utusan itu. Malah, Allah rakamkan kata-katanya sebanyak 8 ayat [36:20-27] dan dia juga tidak dikenali.

Di dalam surah al-Kahfi, kisah pemuda-pemuda yang melarikan diri menyelamatkan akidah mereka sehingga Allah rakam kisah mereka di dalam al-Quran, juga nama-nama mereka tidak dikenali sedangkan mereka contoh hebat buat para remaja.

Malah jumlah mereka juga tidak disebutkan sehingga Allah menyindir mereka yang sibuk membincangkan akan jumlah mereka..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...